Wij zijn vóór mensen, vóór acceptatie, vóór liefde en vóór groei

15
nov

Wij zijn vóór mensen, vóór acceptatie, vóór liefde en vóór groei

Er klinkt prachtige muziek als ik de Nieuwekerk van Haarlem binnen stap van reconnect De Christen gemeente waar Gilbert Thera voorganger is. Buiten word ik al door diverse mensen welkom geheten en ook eenmaal binnen is iedereen even vriendelijk. Mensen maken contact. Een warme gemeenschap; dat is me wel duidelijk.

Al voor dit interview heeft Gilbert mij geraakt door zijn visie die ik opmerkte tijdens eerder contact met hem. Hij vindt zijn persoonlijke overtuiging en mening ondergeschikt aan de waarde van de mens. Het hart van de persoon vindt hij belangrijker dan het hebben van (een) eigen mening(en). Volgens Gilbert zijn er binnen het geloof bepaalde regels en handvatten. Net zoals bij voetbal. De regels van het spel zijn er om chaos te voorkomen en zorgen ervoor dat je van het spel kan genieten, zo gelooft hij ook dat de regels of richtlijnen van God zijn gegeven zodat we kunnen leven en genieten van dat leven zoals Hij dat heeft bedoeld.

De visie die Gilbert heeft als voorganger en als naaste van de gemeenteleden, maakt dat er bij re:connect mensen met een verscheidenheid aan opvattingen en/of geaardheden lid en actief zijn. Er is één gezamenlijke verbinding: Jezus. Alle leden wandelen met Hem.

In een van de teams is onlangs iemand uit de kast gekomen. Dat maakt dat Gilbert persoonlijk betrokken is bij hoe geaardheid en geloof zich tot elkaar verhouden. Hij stelt zich hierin zoekend en lerend op. Hij staat ervoor dat deze persoon bijvoorbeeld een volwaardig lid blijft, zodat deze zijn/haar gaven en talenten kan in blijven zetten voor de gemeente en het werk van God.

“Wij proberen om van de geaardheid van leden geen ‘ding’ te maken. Wij zien mensen als mens en waar we kunnen lopen we graag mee met hun. Zonder te categoriseren in wat men doet , hoe men dat doet, wat men leuk vindt, waar men goed in is, etcetera. We willen geen onderscheid des persoons. In onze gemeenschap wordt niet gepredikt waar we tegen zijn, maar waar we voor zijn. We zijn vóór mensen, vóór acceptatie, vóór liefde, vóór groei. We vertrouwen erop dat God met ieder mens zijn eigen weg wandelt. Zonder vooroordelen. Dat kunnen we wel aan Hém toevertrouwen denk ik”, aldus Gilbert Thera.