Waarom ik elke kerk aanraad een ‘homokring’ te starten – Dirk de Bree

30
sep

Waarom ik elke kerk aanraad een ‘homokring’ te starten – Dirk de Bree

 

Dominee Dirk de Bree droomt van een kerk waarin lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) zich net zo thuisvoelen als hetero’s. Tot die tijd pleit hij voor een LHBT-kring in elke kerk.

“Ken jij mensen zoals ik, die lesbisch zijn en heel graag de Heer willen volgen?” Ze kijkt me verwachtingsvol en ook wel wat gespannen aan. Ik lees hoop in haar ogen, maar ook zorg en pijn. Ze is nog niet zolang geleden tot geloof gekomen. Met het leren kennen van God ontdekte en accepteerde ze uiteindelijk ook haar lesbische gevoelens. Ze heeft behoefte aan gesprek met andere christelijke lesbiennes of homoseksuelen.

Haar vraag resulteerde in de start van een heuse LHBT-kring. Het is een klein groepje mannen en vrouwen, met hele verschillende achtergronden, levensverhalen en visies op deze thematiek. Het verlangen om Jezus te volgen en daarin ook het anders geaard-zijn ruimte te geven, bindt deze groep samen.

Ik heb veel geleerd dit jaar. Alleen al door het gegeven dat ik de enige hetero ben in dit gezelschap. Best leerzaam! Vooral de kwetsbaarheid in deze groep raakt me: er is veel eerlijkheid en ruimte om levensverhalen te delen. Wat dragen deze mooie mensen een boel verdriet, eenzaamheid, afwijzing en verwarring met zich mee.

Namens deze kring roep ik je op te overwegen je in te zetten voor en met LHBT’ers om een LHBT-kring te starten vanuit de kerk, of mogelijk samen met andere kerken in je omgeving. Ik heb daarvoor tenminste drie argumenten.

 

Verder lezen? dat kan hier op de website van de EO