Waarom mijn coming-out voor jou belangrijk is – Pieter Niemeyer

11
aug

Waarom mijn coming-out voor jou belangrijk is – Pieter Niemeyer

Pieter Niemeyer en zijn vrouw Susie zijn 22 jaar getrouwd en hebben 3 kinderen. In 2015 is Pieter voor zijn familie uit de kast gekomen als homo. Daarna is hij naar meer mensen open geweest over zijn homoseksualiteit. Hij is daarnaast ook geïnterviewd voor Daily Xtra. Pieter is een voorganger in een Mennonitische kerk en is ook de beheerder van de website MennoQmunity. Hieronder is een samenvatting van een betoog die hij in zijn kerk gegeven heeft nadat hij uit de kast was gekomen voor de hele gemeente.


Mijn vrouw Susie noemt mij de coming-out bulldozer. Ze heeft mij die naam gegeven omdat ik in een relatief korte tijd bij meer dan 200 mensen in persoonlijke gesprekken mijn coming-out heb gehad. We hadden er voor gekozen om het in kleine stapjes te doen, vaak in kleine groepjes en in persoonlijke gesprekken. We vroegen mensen om wat we bespraken vertrouwelijk te behandelen. Als ik nu aan anderen vertel hoe mijn geloofsgemeenschap deze vertrouwelijkheid heeft gerespecteerd, voel ik vaak een diep gevoel van dankbaarheid. Dit was een geschenk dat we van onze gemeenschap gekregen hebben. Gedurende de periode van mijn coming-out hebben we ontzettend veel bemoedigingen gekregen. Vaak hoorden we ook uitspraken zoals: ‘het maakt niet uit’, ‘het maakt voor mij geen verschil’, ‘dat zijn mijn zaken niet’ of ‘voor ons verandert er niets door’. Ik heb deze opmerkingen als bemoedigingen opgevat en als bevestiging dat de verhoudingen niet zouden worden verstoord door mijn onthullingen.

Ik ben dankbaar voor de reactie die we kregen, maar toch, hoe vaker we dit soort opmerkingen hoorden, hoe meer het toch niet klopte. Het maakt wel uit, het maakt wel een verschil en het zijn zeker ook jullie zaken. Ik kreeg meer en meer het gevoel dat deze uitspraken meer ontleed zouden moeten worden. Mijn doel is om te onderzoeken welke diepe geloofsredenen er zijn voor het feit dat het wel iets uitmaakt, waarom het wel een verschil maakt en waarom mijn coming-out wel jouw zaken zijn. En hoe kunnen we verandering brengen?

Het maakt iets uit omdat we geloven dat we samen het lichaam van Christus zijn. Vandaaruit bezien zijn we allemaal verbonden. Paulus stelt dat als een lid lijdt, of word geëerd, het hele lichaam er de effecten van merkt. Ik, als een deel van het lichaam van Christus, heb geleden als een homo in de kast. Wij als LHBTQI christenen hebben in het verborgen pijn geleden als delen van het lichaam van Christus. Pas als we volledig worden gezien en gehoord, verzoening is aangeboden en ontvangen, pas dan kunnen we zeggen dat het niet uit maakt. Ondertussen is er werk aan de winkel voor jullie. We zijn er nog niet. Het maakt uit wat we doen, of niet doen met onze lichamen, als onderdeel van het lichaam van Christus. Dit vereist zorgvuldige aandacht. Het maakt uit, want we zijn leden van het lichaam van Christus, het is onze taak om er voor elkaar te zijn.

Het maakt ook een verschil, want er is een verschil. Ik ben niet hetzelfde als jij, als je hetero bent. Hetero opgroeien roept geen problemen op in een hetero wereld. Als homo opgroeien in een hetero wereld is moeilijk en kost een hoop strijd. Het maakt een verschil, want er is een verschil. Ik kijk uit naar de tijd dat het echt geen verschil meer maakt. Maar we zijn er nog niet. Het maakt een verschil, want we zijn leden van het lichaam van Christus, het is onze taak er voor elkaar te zijn.
Mijn verhaal, onze verhalen als LHBTQI christenen, dat zijn wel jouw zaken. Status quo geeft alleen hetero’s een voordeel. De macht en de verantwoordelijkheid liggen bij jou. De status quo geeft niet voldoende ruimte voor LHBTQI christenen om te zijn wie ze zijn, zonder dat ze in de knoop liggen met de belijdenissen en dogma’s van de kerk. Omdat we leden van het lichaam van Christus zijn, is het onze taak om er voor elkaar te zijn.

Wat betekent het dan eigenlijk, dat zorgen voor elkaar? Voor mij betekent dit dat je luistert en mijn verhaal hoort. Dat je niet gelijk aannames maakt over eerlijkheid en oneerlijkheid. Laat mij dit verduidelijken door middel van een gesprek die ik met mijn oudste broer had. Toen ik uit de kast kwam naar mijn broer, feliciteerde hij mij niet dat ik eindelijk eerlijk naar mijzelf was geworden. In plaats daarvan bood hij mij zijn verontschuldigingen aan. Hij schaamde zich dat onze familie geen veilige plaats voor mij geweest was, zodat ik pas nu uit de kast durfde te komen. Dit liet zien dat hij het begreep. Ik was niet altijd bij machte geweest om mijn waarheid vast te houden, want de wereld om mij heen wilde niet luisteren.

Voor hen die zo dapper waren om uit de kast te komen, of hen die uit de kast geduwd werden, of voor hen die nooit de optie hadden om in de kast te zitten is de wereld een plaats geweest die hen daarvoor gestraft heeft. Daarom was het verstandigste vaak niet om uit de kast te komen, maar juist om veilig in de kast te blijven. Dat gebrek aan veiligheid kwam niet voort uit LHBTQI mensen zelf, maar dat kwam van hetero’s. Toen ik uit de kast kwam waren veel mensen bezorgd en bang voor mij en mijn familie. Mij is vaak verteld dat ik enorm dapper ben. Waarom? Dit gaat niet over eerlijkheid en oneerlijkheid. Dit gaat over veiligheid en onveiligheid. Dat is de reden waarom mensen nog steeds in de kast zitten.

Het maakt uit, het maakt een verschil en het zijn jouw zaken.

Ik was bang. Er zijn andere leden van het lichaam van Christus die in angst leven. Omdat we een lichaam zijn maakt het wel degelijk uit hoe we met elkaar omgaan.

Zorgen betekent dat we veilige gemeenschappen moeten creëren.

Zorgen betekent dat we onszelf moeten laten informeren.

Zorgen betekent om heel zorgvuldig naar hen te luisteren die onderdrukt zijn (geweest).

Zorgen vereist eerlijke reflectie rondom macht, bevoorrecht-zijn en verantwoordelijkheid tot actie. Is het de verantwoordelijkheid van LHBTQI mensen om dapper te zijn en uit de kast te komen, of is het de verantwoordelijkheid van hetero’s om een veilige gemeenschap te creëren voor iedereen, en niet alleen voor henzelf?

Zorgen betekent niet dat je het overal over eens hoeft te zijn. Het betekent wel royale- en liefdevolle ruimte.

Zorgen betekent niet het negeren van problemen in het lichaam, maar juist goed luisteren.

Zorgen vereist dat we de radicale gastvrijheid van Jezus als voorbeeld nemen.

Dat is het dus. Luisteren omdat het uitmaakt, zodat het een verschil gaat maken in hoe we zorgen voor elkaar.

 

Deze samenvatting was eerder gepubliceerd op de Generous Space blog, en was herdrukt met toestemming van de schrijver. De vertaling is ook met toestemming van de schrijver gebeurd.