Hun vriendschap beschrijven ze beide als heel waardevol

17
sep

Hun vriendschap beschrijven ze beide als heel waardevol

Martin (30) en Sjan (25) ontmoetten elkaar 2,5 jaar geleden. Sjan had al gauw door dat Martin homoseksueel is. Ondanks hun verschillen, werden ze vrienden. “Soms twijfel ik nog weleens of het wel goed is om met homo’s om te gaan. Een echo vanuit mijn opvoeding. Maar de vriendschap is zo waardevol dat ik dat niet wil laten vallen”.

Sjan kwam uit een PKN gemeente en is nu wekelijks bij Mozaïek0318 te vinden. Martin heeft een Christelijk Gereformeerde achtergrond en heeft veel vrijheid gekend in zijn kerkelijke opvoeding. Hij bezoekt af en toe Mozaïek0318.

Hun vriendschap beschrijven ze beide als heel waardevol. Ze zijn open en kunnen dingen met elkaar delen zonder veroordeeld te worden, merkt Sjan op. Ook staan ze praktisch voor elkaar klaar, waarop Sjan grapt -hij iets meer dan ‘zij’-. Martin kan er hartelijk om lachen!

Toch moest Sjan ook wennen. Zo kreeg hij spontaan drie kussen op de wang bij binnenkomst en dat is iets wat Sjan alleen bij vrouwen gewend was. Ook was het even wennen wanneer Martin en zijn partner elkaar een kus gaven. Inmiddels is Sjan ‘kind aan huis’ wat goed te zien is wanneer hij opstaat en zichzelf wat te drinken inschenkt. Er is veel respect voor elkaars manier van denken. De heren maken regelmatig ‘gay’ grappen naar elkaar.

Op de vraag of er weleens wrijving is geweest, antwoord Martin: “Ik vroeg Sjan of hij getuige wil zijn tijdens het huwelijk van mij en mijn vriend. Hier moest hij over nadenken, over hoe dit zich verhoudt tot God. Dit vond ik moeilijk, maar gesprekken bleven gelukkig wel mogelijk. Uiteindelijk heb ik Sjan meegenomen naar een seminar van Verscheurd”. Sjan gaat verder: “Voor mij was het prettiger geweest als ik had gehoord dat het gewoon oké zou zijn om homo te zijn. Verscheurd blijft in het midden, dat was in dit kader best lastig. Toch denk ik dat ik wel neig naar wel getuige te zijn. Uiteindelijk is het niet aan mij wat wel en niet mag, maar aan God zelf”.

De mening van Sjan over homoseksualiteit is inmiddels wel wat veranderd. Eerst dacht hij ‘Het hoort niet’ en later dacht hij ‘Het zijn eigenlijk gewone mensen’. “Soms twijfel ik nog weleens of het wel goed is om met homo’s om te gaan. Een echo vanuit mijn opvoeding. Maar de vriendschap is zo waardevol dat ik dat niet wil laten vallen.” Ik vraag aan Martin waaraan hij merkt dat hij gay is en Sjan niet. Martin vertelt dat hij zich over het algemeen wat vrouwelijker gedraagt dan Sjan. Dan stel ik de vraag andersom; aan welke dingen merk jij dat Sjan hetero is? Martin vertelt dat Sjan over vrouwen praat. “En als ik dichtbij hem ga zitten voor de grap, is dat voor 1 seconde goed, maar dan komt dat toch te dichtbij. Maar woordgrapjes over de verschillen kan hij goed hebben!”.

Over hoe Jezus zou omgaan met homoseksualiteit zegt Martin:” Jezus ging echt om met ‘Jan en alleman’ en Hij had echt iedereen lief”. Sjan denkt dat Jezus er ongeveer op dezelfde manier mee om zou gaan als hij nu doet. “Ik denk wel dat Hij op een andere manier in gesprek zou gaan, omdat Hij écht weet of het wel of niet kan. En ik twijfel daar nog weleens aan. Ik gedoog het meer.”

september 2017 | Shannah Dirks