Uit de kast en in de kerk? Rianne helpt mensen die daarmee worstelen

Voor veel christenen die homoseksueel zijn is het moeilijk om hun ware gevoelens te uiten, uit angst voor vooroordelen of afwijzing van de kerk of hun omgeving. Rianne heeft meegemaakt wat voor een effect dat op je leven kan hebben, daarom wil zij helpen. Dat doet ze via de Stichting Verscheurd, die het gesprek met christenen en kerken aan wil gaan over homoseksualiteit. “Wij richten ons op het creëren van openheid en acceptatie binnen kerken.”

28 jaar in de kast

Rianne sloot zich ongeveer drie jaar geleden aan bij stichting Verscheurd, na een lang en moeilijk proces van zelfacceptatie. “Ik ben opgegroeid in een heel conservatieve christelijke omgeving. Tijdens mijn pubertijd merkte ik dat verliefd werd op een vriendinnetje, maar dat kon in die omgeving echt niet – het werd gezien als een zonde. Dat zorgde ervoor dat ik het ging wegdrukken, er geen ruimte aan gaf. Na zes jaar een relatie te hebben gehad met een man, merkte ik dat die gevoelens zich steeds aan mij bleven opdringen. In die periode ben ik bewust weggegaan van de kerk: ik was toen helemaal losgekomen van God. Dat was heel eenzaam.”

‘Toen ik mij realiseerde dat ik zowel homoseksueel als christen kon zijn, was dat overweldigend’

Jaren later vond Rianne de moed om voor het eerst haar gevoelens met iemand te delen. “Dat was op mijn 28e. Het was een heel gekke periode: iets wat zo de kern van mijn identiteit raakte, had ik zo lang verborgen gehouden. Ik had er moeite mee. In februari 2014 ontmoette ik mijn huidige vrouw, toen kwam de grote verandering in mijn leven. Zij gaf mij de moed om het aan mijn familie te vertellen. Door haar vond ik eindelijk de ruimte om mijzelf te accepteren en lief te hebben, in de liefde die ik bij haar vond. Zij was een lichtpunt in mijn leven.”

Verscheurd

Uiteindelijk besloot Rianne zich bij een nieuwe kerk aan te sluiten en daar het gesprek aan te gaan met mensen over homoseksualiteit. “Dat was het moment dat ik besloot echt onderzoek te gaan doen naar wat er in de bijbel staat over homoseksualiteit en wat God hierover zegt. Ik kocht toen het boek Verscheurd, geschreven door Justin Lee: een christelijke homo uit Amerika die precies hetzelfde heeft meegemaakt. De stichting is ontstaan door dit boek. Het moment dat ik het las was ongelofelijk, zoveel herkenning. Toen ik mij realiseerde dat ik zowel homoseksueel als christen kon zijn, was dat ontzettend overweldigend. Na het lezen van dat boek heb ik mij direct aangemeld bij stichting Verscheurd, zodat ik mij landelijk kon inzetten voor acceptatie en openheid binnen de kerk. En dat heeft tot op de dag van vandaag mijn leven veranderd.”

Kwetsbaarheid in de kerk

Sinds haar aanmelding is Rianne heel actief binnen de stichting en gaat zij samen met haar collega’s langs kerken en middelbare scholen om over dit onderwerp te praten. “Er is nog heel veel te winnen binnen de kerk, onder christenen is er nog veel verdeeldheid over dit onderwerp. Er is echt een psychische nood binnen deze groep: onder homoseksuele jongeren kampt 44% met doodsgedachten, onder christelijke homo’s is dat nóg groter. Religie is een grote risicofactor.” Juist daarom vindt Rianne het zo belangrijk dat Verscheurd bestaat. “Mijn hart ligt bij de groep mensen die hiermee worstelt. Kwetsbaarheid mag veel meer een plek krijgen in de kerk, iedereen worstelt met dingen. We zijn allemaal maar wat aan het aanploeteren in het leven. Het gaat over je identiteit, of je er mag zijn als mens.”

Hoop

Stichting Verscheurd heeft nog een lange weg te gaan, maar Rianne heeft hoop dat het goedkomt. “Ik zie nu al veel beweging binnen kerken in Nederland, dat vind ik hoopvol. Het moet mogelijk kunnen zijn dat je ondanks verschillende standpunten toch naast elkaar kan staan en een eenheid kan zijn. Dat je elkaar in de verschillen verder kunt brengen .”

Bron: Indebuurt Utrecht
Door: Georgia Oost