De stoel van Mozes – Joëlle Bakhuis

21
jan

De stoel van Mozes – Joëlle Bakhuis

Celibatair leven.  Verschillende vrouwen hebben mij van dichtbij laten zien dat het enorm zwaar kan zijn. Niet te doen, eigenlijk. Voor sommigen dan, heus niet voor iedereen.  In hulpverleningsgesprekken laten mensen wellicht meer hun pijn zien dan aan hun vrienden en familie. Hoe moeilijk het is om zonder partner te zijn, steeds weer alleen thuis te komen. Het gemis van de warmte en vanzelfsprekende liefde, iemand die er voor jou is. Het gemis van seksualiteit en, meer nog, van aanraking, wat maar niet went (huid-op-huidcontact is een belangrijke behoefte. Volgens sommige onderzoekers kan een tekort aan aanraking tot klachten leiden).

Ik heb de traan gezien om onvervulde kinderwens en om de onzekerheid voor de toekomst. Want het alleen-zijn wende niet, leidde tot somberheid en depressieve klachten. Geen goed advies of bemoedigende tekst kan daar tegenop. Sommigen wijken af van hun celibataire visie en veranderen hun pad.

Het raakt me wel. Misschien komt het daardoor dat ik vaak moeite heb met gesprekken en artikelen over bijbel en homoseksualiteit. Ze zijn vaak zo theoretisch, alsof het niet over mensenlevens gaat. En zo stellig, maar zonder antwoord op de vragen van hen die het aangaat.

Ik moet dan denken aan wat Jezus zei over de Schriftgeleerden en farizeeërs :

‘Ze hebben plaatsgenomen op de stoel van Mozes. (…) ze bundelen alle voorschriften tot een zware last en leggen die de mensen op de schouders, terwijl ze zelf geen vinger uitsteken om die te verlichten.’ (in Mattheus 24:2-4).

Want de heteroseksuele meneer die meedoet aan de discussie op internet of fanatiek meedoet aan het gesprek, kruipt zelf s avonds nog even tegen zijn vrouw aan voor hij in slaap valt.

Wat hebben deze vrouwen er aan? Zij zoeken ieder biddend hun eigen weg.

De één wil wél die celibataire weg gaan, en probeert door goed voor zichzelf te zorgen het lijden lichter te maken en het gemis op te vullen. Een ander overweegt of een relatie met een man toch een optie kan zijn, en weer een ander gaat stapje voor stapje de confrontatie met de omgeving aan dat ze ruimte wil om een relatie met een vrouw aan te kunnen gaan.

Ik vind dat ze allemaal onze volledige steun verdienen.