”De priester zei: ‘Jij bent homo'”

10
feb

”De priester zei: ‘Jij bent homo'”

De EO plaatste afgelopen jaar het indrukwekkende verhaal van Moses. Hij vluchtte uit het christelijk Oeganda naar Nederland, nadat het leven voor hem onmogelijk werd gemaakt in zijn thuisland. Moses haalde goede cijfers op school, lette goed op in de les en hielp tijdens de kerkdiensten die voor en door de school werden georganiseerd. Totdat hij op de middelbare school te horen kreeg dat hij homo was. Moses mocht niet meer helpen in de kerk en werd van school gestuurd. En dat terwijl hij geen idee had wat een homo was.

5 indringende uitspraken van Moses:

  • “Ik hielp altijd graag in de kerk. Op een dag verbood de priester mij om mee te helpen. Toen ik vroeg waarom, vertelde hij dat hij geen homo’s in zijn kerk wilde. Ik wist niet eens wat een homo was, laat staan dat ik ooit de gedachte had gehad dat ik er eentje was.”
  • ‘‘De kerk vertelde aan mijn leraren dat ze dachten dat ik homo was en dus kreeg ik vaak straf. Ik had nog steeds geen idee waarom. ”
  • “Het was voor mij zo moeilijk om mijn geloof niet los te laten. De andere priesters en mijn leraren deden zo naar tegen mij, in Zijn naam.”
  • “De christelijke kerken, de moskeeën, de andere godsdiensten van Oeganda sloegen de handen ineen. Ze hadden een gezamenlijke vijand gekregen: homoseksuelen.’’
  • “Ik was vervloekt door God en ik was erop uit om alle jonge jongens ook homo te maken.’’

Lees het hele artikel op de website van de eo.