“Ik ben net zo christelijk, net zo menselijk” – Het verhaal van Noud

24
feb

“Ik ben net zo christelijk, net zo menselijk” – Het verhaal van Noud

Noud (17) voelde zich altijd al anders, maar nadat hij in het voorjaar van 2014 een aflevering van de serie Degrassi zag, kon hij hier eindelijk een label aangeven. Hij probeerde dat label ver weg te stoppen, bang voor de reacties, maar uiteindelijk kon hij het niet meer voor zich houden. In de zomer kwam hij uit de kast als transgender. Hij vertelde het aan zijn ouders, zijn zusje Amber, zijn mentor en zijn klas en ook de dominee: “Hij zei dat de Heilige Geest werkt op veel verschillende manieren, en dat Hij ook door mij werkt.”

“Ik ging mij extra vrouwelijk kleden en liet mijn haar langer groeien, alleen maar om erbij te horen.”

7 intrigerende uitspraken uit het artikel:

  •  “Ik werd altijd heel vaak met ‘jongen’ aangesproken en dat maakte mij altijd in de war. Ik voelde mij altijd al anders, maar ik wist nooit echt wat dat was.”
  • “Mijn moeder heeft drie dagen achter de computer gezeten om informatie te vinden over transgenders.  Ze wilde alles weten, zodat zij mij zo goed mogelijk kon helpen.”
  • “In de week daarna ben ik gelijk voor iedereen uit de kast gekomen. Mijn mentor, mijn klas, het koor, mijn catechisatiegroepje, mijn voetbalteam, het voetbalteam dat ik training gaf, ik wilde geen lijstje bijhouden met iedereen die het wel wist en wie het niet wist. Ik wilde niet rondlopen met twee identiteiten. Dezelfde week veranderde ik mijn naam naar Noud. Hoe ik vroeger heette doet er niet meer toe. ”
  • “In het koor zeiden ze ook gelijk: ‘mooi, we hadden toch nog mannen nodig’.”
  • “Ik denk dat het evenbeeld van God vooral gaat over hoe je geestelijk bent, en niet om het lichamelijke.
  • “Hoezo mogen? Wij horen aan het avondmaal!’ Wij zijn net zo christelijk, net zo menselijk, als de rest van de kerk!”
  • “Ik wil in het midden staan en naar iedereen luisteren, maar ook iedereen vertellen over mijn verhaal. Dat blijf ik doen zolang ik het gevoel heb dat het nodig is.”

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier.