Met sandalen – Joëlle Bakhuis

24
feb

Met sandalen – Joëlle Bakhuis

Waar denk je aan, wat voor plaatje zie je voor je bij het woord homo? Een kruising van Paul de Leeuw en Maik de Boer misschien? En wat zie je dan voor je bij ‘christelijke homo’? Maik de Boer met sandalen??

Wanneer we harde vooroordelen tegenkomen heeft dat er vaak mee te maken dat mensen nog nooit een christelijke homo of lesbienne ontmoet hebben. Nou, waarschijnlijk wel, maar dat weten ze niet. Ze zijn dus overgeleverd aan het beeld dat ze hebben samengesteld uit de homo’s en lesbiennes die ze zien op tv, in het nieuws en wat ze kennen  van horen zeggen. Kun je je wel voorstellen hoe dat er zo’n beetje uitziet. …

Soms merk ik dit ook bij christelijke homo’s/ lesbiennes zelf. Wanneer ik in (hulpverlenings)-gesprekken bespreek waarom het voor hem/haar moeilijk is om zichzelf als homo of  lesbienne te zien, en ik hoor wat voor beeld ze hebben bij die woorden, schrik ik soms. Ook zij hebben vaak geen enkel voorbeeld van een christelijke homo of lesbienne. En daardoor een heel verwrongen beeld. Naast de eenzaamheid die dit geeft, worstelen ze ook met het horen bij een groep waar ze alleen een beeld van kennen waar ze zeker niet bij willen horen.

Dus soms regel ik dan dat iemand een ‘echte christelijke lesbienne’ kan ontmoeten. Waarbij het wel is voorgekomen dat er werd uitgeroepen “O, jij bent heel gewoon!”  “Ja, jij toch ook?” :-).

We hebben heel hard voorbeeldfiguren nodig, met name in de evangelische en reformatorische hoek. Met name van vrouwen, ook. Het klimaat is in sommige geloofsgemeenschappen zo onveilig dat de homo’s en lesbiennes die er nog zijn, zijn ondergedoken. Wij moeten het mogelijk maken voor hen om veilig uit de kast te komen. Wil de ‘gewone’ christelijke homo opstaan?

 

Ps In september komt Verscheurd met een portretserie van christelijke lhbt-ers!