Je mag er zijn. Je wordt gehoord. Je bent geliefd. – Daniek

28
okt

Je mag er zijn. Je wordt gehoord. Je bent geliefd. – Daniek

Het gevoel van eenzaamheid in een worsteling waarin ik geen idee had hoe christenen op mij zouden reageren … Een kwellende vraag die mij, een doodgewone 19-jarige studente, ruim 5 jaar lang dag in dag uit heeft beziggehouden.

Nu ben ik voor het merendeel van jullie een onbekende, op veilige afstand van misschien wel de confronterende waarheid. Mijn waarheid. Maar misschien ook wel de waarheid van je eigen zoon, je dochter, een naaste familielid, je beste vriend of vriendin. Misschien zelfs wel de waarheid van jou.

 

In mijn waarheid ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op vragen in de worsteling waarin het begrip ‘geaardheid’ de hoofdrol speelde. Ik kreeg op mijn 12e voor het eerst gevoelens voor een meisje en wist hier in geen geval mee om te gaan. In de eerste plaats zocht ik troost en acceptatie bij God. Mag ik er zijn? Word ik gehoord? Ben ik geliefd? Dit persoonlijke onderwerp aan Hem voorleggen was een enorme stap. Toch was deze drempel lager dan de drempel om mijn worsteling voor te leggen aan mijn vriendenkring en familieleden. Nu ik mijn diepste geheim aan Hem kenbaar had gemaakt, begon het intense verlangen naar begrip. Op dat moment was juist God er om me te laten ervaren dat er meerdere christenen worstelen met deze gevoelens. Dat ik juist bij deze mensen mijn verhaal mocht doen, dat juist deze mensen mij beter zouden begrijpen dan dat ik mezelf begreep. Samen met God vond ik de moed om mensen in mijn directe omgeving te vertellen wat mij bezighield. Contacten werden gelegd, en zo kreeg ik op aanraden van andere christenen het boek ‘Verscheurd’ van Justin Lee in mijn handen gedrukt. In mijn ogen een prachtig boek waar diverse standpunten worden belicht zonder daarbij andere opvattingen als negatief te bestempelen. Het boek greep mijn aandacht, de wil om het boek van begin tot eind in me op te nemen was groot. En dat voor een niet-lezer. Complimenten, Justin! ☺ Niet alleen lag mijn focus op het boek, ook had ik ondertussen de Nederlandse site ontdekt. Naast de blogs, verhalen, speerpunten en de informatie over de seminars te hebben gelezen nam ik me voor om ooit een seminar bij te wonen. Ooit … Een veilig voornemen. De drang om er heen te gaan was groot, maar de angst om daadwerkelijk die stap te zetten nam toch in de meeste gevallen de overhand. ‘Wanneer ik er écht naar toe zou moeten, dan komt die seminar vast eens om mijn pad.’

 

En daar was een facebook post. Een seminar over ‘Verscheurd’ in Ermelo. God nam de uitspraak ‘Op mijn pad komen’ wel erg letterlijk … Ik heb me aangemeld, dan wel met een kloppend hart in mijn keel, maar ik vermoed dat ik niet de enige geweest ben met spanning in mijn lijf. Twee prachtige mensen vertelden hun persoonlijke verhaal aan een diverse en uiteenlopende doelgroep. Verschillende leeftijdscategorieën, diverse gemeentes, verschillende achtergronden, diversiteit in seksuele geaardheid, interpretaties en opvattingen. En deze verschillen konden en mochten er zijn.

 

Dus lieve jij, met jouw eigen waarheid. Misschien wel een waarheid die overeenkomt met de mijne. Misschien wel een waarheid die ver van mijn waarheid afstaat. Hoe mooi zou het zijn om beide waarheden in gesprek met elkaar te laten gaan. Een open gesprek, een open waarheid. Een stap die misschien heel groot lijkt, maar een stap die ik iedereen aan zou raden.

 

Je mag er zijn. Je wordt gehoord. Je bent geliefd.