jij en ik – Liesbeth

‘Dat ze mij anders zouden behandelen als moeder van een lesbische dochter, dat had ik nooit verwacht.’

 liesbeth-bron

Ik zit deze ochtend met Liesbeth aan tafel. Zij gaat al jaren naar de evangelische kerk, wanneer haar dochter uit de kast komt.

 

‘Het was in februari toen onze dochter haar geheim kwam vertellen. Ik weet nog dat mijn man en ik haar gelijk vol liefde hebben omarmd. Als moeder zou je toch niet anders kunnen dan dat?’ Toch werd hier door de kerk anders over gedacht. Liesbeth en haar man mochten hun dochter in haar keuze voor een relatie niet steunen. Dit kostte hen een leiderschapspositie in de plaatselijke kerk.

 

‘Ik heb er geen moeite mee dat mijn dochter lesbisch is. Ik heb er moeite mee dat er geen plek is voor haar in de kerk. Wat ik wil is dat zij bij Jezus blijft, maar sommige christenen wijzen haar af. Volgens hen kiezen mijn dochter en ik bewust voor zonde, omdat zij een relatie heeft en ik dat accepteer. Zelf zie ik in de Bijbel geen teksten staan over een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht die elkaar in liefde en trouw willen dienen. Het gaat in de context hiervan over hele andere rituelen’, aldus Liesbeth.

 

Toch, vertelt ze, was ze in de beginperiode erg verdrietig. Ze worstelde met God, omdat ze Hem niet meer ervoer. Had ze haar dochter te snel geaccepteerd? Ze is toen in gesprek gegaan met ouders van homoseksuele kinderen en is met christelijke homo’s gaan praten. Uiteindelijk heeft zij zich neergebogen voor God en bad ‘ik omarm mijn dochter, doe ik het fout dan reken ik bij voorbaat op Uw liefde en genade’.

 

Liesbeth geeft in ons gesprek meerdere malen aan hoe belangrijk het is dat mensen Jezus leren kennen en bij Hem  blijven. Wij zijn hier als ouders en kerk verantwoordelijk voor. Hoe kunnen we dan de LHBT groep uitsluiten? Ze raadt de mensen die moeite hebben met dit onderwerp aan om de film Prayers for Bobby te bekijken Vaak wordt de LHBT groep door christelijke leiders op de spits gedreven en gevraagd om een keuze te maken tussen God en hun gevoelens. Te vaak is een poging tot zelfmoord of gedachten daaraan het gevolg. Dit zie je in de film terug. Daarom roept Liesbeth op tot waakzaamheid in onze woorden naar de LHBT groep.

 

November 2016 | Minke Velthuis

 

Kom naar een van onze seminars!

Door het hele land organiseren we avonden om samen in gesprek te gaan over homoseksualiteit en geloven. Kom ook! Bekijk onze agenda wanneer we in jouw regio zijn. Liever persoonlijk contact? We staan open voor iedere vraag. We horen graag van je!

Agenda of bekijk ons gastenboek Gastenboek