Jesus rocks – Miranda Terpstra

19
mrt

Jesus rocks – Miranda Terpstra

Onlangs moest ik weer terugdenken aan een ontmoeting toen Joëlle voorafgaand aan een teamoverleg van Verscheurd de Bijbelteksten voorlas:

1Petrus2

4  en kom naar Hem toe als naar een levende steen, die wel door de mensen verworpen is, maar bij God uitverkoren en kostbaar,  5 dan wordt u ook zelf, als levende stenen, gebouwd tot een geestelijk huis, tot  een heilig priesterschap, om  geestelijke offers te brengen, die God welgevallig zijn door Jezus Christus.

Efeze 2:20

Gebouwd op het fundament van de apostelen en profeten, waarvan Jezus Christus Zelf de hoeksteen is, en op Wie het hele gebouw, goed samengevoegd, verrijst tot een heilige tempel in de Heere; 22 op Wie ook u mede gebouwd wordt tot een woning van God, in de Geest.

 

Aan de ene kant ben je als  een levende steen, die zich laat invoegen in het geheel. Maar aan de andere kant wordt je ook zélf geroepen om met Jezus mee te bouwen.

06-14012

Rotsvast Fundament

“Jesus Rocks” zijn de woorden op de tatoeage van een lesbische jongedame, die ik mocht interviewen en portretteren voor het boek Hartenvrouw. Een stoere meid met een tatoeage die haar eens zo rotsvaste geloof weerspiegelde en haar liefde voor Jezus beschreef. Na het zien van de tattoo en haar pijn dacht ik op weg naar huis:  “Er zijn in figuurlijke zin zoveel stenen naar haar gegooid dat het haar rotsvast fundament aan het wankelen heeft kunnen brengen.” Het maakte mij verdrietig en boos dat een zo oprecht gelovige jongedame zo gebroken was en dat vanwege haar seksuele oriëntatie. Op weg naar huis kon ik alleen maar huilen en bidden voor deze prachtige talentvolle jongedame.

Olijfboom-en-stapelmuur-in-Kroatie

Jezus als fundament

De stenen uit de tijd van de bijbel waren uiteraard van natuursteen en niet zo ‘perfect’ en gelijkmatig als onze huidige bakstenen. Niet keurig  en gelijkvormig maar door weer en wind gevormd en gehouwen uit rotsen, maar ‘goed genoeg ‘ om mee te bouwen.

Uiteraard zijn mensen geen stenen, maar de beeldspraak in dit voorbeeld vind ik persoonlijk prachtig. Het idee dat Zijn familie opgebouwd wordt met allemaal unieke en verschillende mensen en gemeenten (de stenen). Met Jezus als het cement, de mortel dat al die ‘rocks’ samenbindt. Maar ook als de bindende factor in het gesprek over geloof en homoseksualiteit met al de verschillende mensen en overtuigingen. De tijd lijkt te zijn aangekomen dat het gesprek hierover niet meer wordt gezien als splijtzwam, maar respectvol wordt gevoerd en aangegaan.

Wat doen we in de praktijk samen, als gemeente van God, met al die stenen die niet gelijkvormig zijn? Niet hetzelfde. Met Jezus als mortel zouden zij mee kunnen helpen aan de bouw van Zijn gemeente….. Maar vaak doen we of we ze niet zien.  Laten we ze liggen, omdat we niet meer weten hoe met ‘rocks’ te bouwen? Voldoen enkel de gelijkvormige bakstenen?  En bestaan die eigenlijk wel; perfecte bakstenen?

Wij mensen kunnen het beste functioneren in relatie met de ander. Zonder God, je naasten, je dierbaren ben je niet compleet. Allerhande mensen om je heen vormen je mede tot wie je bent. Zij vormen ook de ander tot wie ze zijn. Wat gebeurt er als we de relatie ontwijken met ‘ongelijkvormigen’?  Worden wij hier niet geroepen mee op te bouwen? En wat gebeurt er dan met hen in de relatie tot God?

Ik geloof dat wij allen Zijn levende stenen zijn; ieder met een eigen vorm en ongelijk aan elkaar. Zijn ‘rocks’. En daarnaast boven onder en in staat Jezus. De grote verbinder, ons cement. Jezus voor wie wij samen 1 zijn.

“Jesus Rocks indeed!”

 

——————————————-Miranda Terpstra——————————————————————–