Wat is gruwelijk? – Joëlle Bakhuis

9
sep

Wat is gruwelijk? – Joëlle Bakhuis

Wat is gruwelijk?

Onlangs nog, bij een gewone bijbelstudie, hoorde ik het woordje weer langskomen in verband met homoseksualiteit: gruwelijk. Daarmee was ook meteen de kous af: christen zijn en een homoseksuele relatie, dat gaat niet samen. En ja, het staat er, in Leviticus. Gruwelijk is een sterk woord, dat weergeeft dat God niet zomaar een regel instelt, maar dat dit echt totaal tegen zijn wezen ingaat. Zoiets kunnen we niet zomaar naast ons neer leggen.

Sinds een poosje vraag ik me af: Wat is er gruwelijk? Deze tekst staat ná het verbod op het offeren van kinderen aan een afgod, en vóór het verbod op seks met een dier. Ik heb de uitleg gehoord dat het hier gaat om rituele sekshandelingen:  dingen die voorkwamen bij de volken bij hun afgodendienst. Dat waren vreselijke losbandige, bloederige en hysterische feesten. (nou ja, feest, meer het tegenovergestelde). Waarbij seks in alle vormen voorkwam, behalve in liefde en trouw. Is het niet logisch, werd me gevraagd, dat God juist daar een afkeer van had, dat hij het volk duidelijk wilde maken dat dit nooit een vorm van godsdienst kan zijn die Hem behaagt. Dat ze hier verre van moeten blijven.

Ja, ik kan me voorstellen dat God het offeren van kinderen en seksfeesten gruwelijk vindt.

En toch…

In Leviticus 20:13 staat een vergelijkbare tekst mét het gruwelijk-woord, maar zonder verwijzingen naar afgodendienst. Echter in 1 Kon21:26 staat weer duidelijk dat God de afgodendienst gruwelijk vond.

Soms zou ik zo graag even willen aankloppen bij de hemel, of een soort hemelse postbus-51-informatielijn willen bellen.  Even vragen wat er nou gruwelijk is; die orgieën en mensenoffers, of de homoseksuele geslachtsdaad an sich? Ik zou daar best een lange wachtrij voor over hebben. Want stel je nou voor dat we al die jaren onterecht het woord gruwelijk in verband hebben gebracht met homoseksualiteit? De gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Dat zou nog eens een mega-misverstand zijn.

 Leviticus 18
21 Ontwijd de naam van je God niet door een van je kinderen aan Moloch te offeren. Ik ben de HEER. 22 Je mag niet het bed delen met een man zoals met een vrouw, dat is gruwelijk.