In het klein kan je houding al veel ten positieve bijdragen.

24
sep

In het klein kan je houding al veel ten positieve bijdragen.

Wie is Klaas?

Ik kom Klaas van Twillert regelmatig tegen tijdens zingevingsmomenten op de locatie van het Leger des Heils.  Als vrijwilliger zingeving geef ik daar graag een stukje van mijn tijd en aandacht. Zo kwam ons gesprek enige tijd terug op het onderwerp homoseksualiteit en geloof binnen het leger. Klaas is zeer betrokken bij het onderwerp dat maakt dat ik hem graag wilde interviewen.

Klaas van Twillert is Auxillair Kapitein binnen het Leger des Heils en vervult de functie van geestelijk verzorger. Zo preekt hij in diensten maar verzorgt ook bezinningsmomenten binnen de verschillende locaties met bewoners en gaat persoonlijke gesprekken aan met cliënten.

Norm & praktijk

Net als binnen orthodoxe gemeenschappen, is ook binnen het Leger des Heils homoseksualiteit een onderwerp waar verschillend over gedacht wordt. Officieel heeft het Leger een duidelijk standpunt, maar op persoonlijk niveau verschillen mensen van mening over dit onderwerp. Ook is er verschil tussen het korps en de tak welzijn.

De norm binnen het korps is dat je wel homofiel kunt zijn maar niet mag samenwonen. Dat is officieel nog zo. Maar omdat het Leger zo met beide benen in de maatschappij staat, zie je wel dat er met de norm vanuit ethiek wel flexibel moet worden omgegaan. Zo is het in Nederland wettelijk toegestaan dat LHBTers kunnen trouwen. Dat is de praktijk waar het Leger in Nederland mee te maken heeft.

De tijdgeest is anders nu. Zoals vroeger slavernij geaccepteerd was en vrouwen een andere plek hadden, ervaart Klaas dat onderwerpen zich verhouden met de praktijk en de tijd waarin we leven. Daarom is homoseksualiteit denkt hij ook een onderwerp wat op die manier zal veranderen met de tijd, zoals dat het vaak al doet als je persoonlijk LHTBers kent.

Ervaring en visie

“In de jaren 60 werden homoseksuelen anoniem in beeld gebracht op tv , het is toch fijn dat dat niet meer zo is. Er is al veel veranderd en ik verwacht dat dat ook door zal gaan.

Ik ben actief geweest in de vluchtelingenopvang van het Leger de Heils in Amsterdam. Daar waren ook homoseksuele vluchtelingen die afgezonderd moesten worden voor hun veiligheid. Het is schrijnend dat dit nodig blijkt.

Persoonlijk zou ik het goed vinden als op een dag het Leger werkelijk iedereen welkom kan heten, dus ook LHTBers met relatie en ook in functies.  Het zal geduld en liefde vragen om elkaar te leren kennen en verstaan. Maar ik hoop dat het Leger inclusief zal worden op een dag. In een heteroseksuele relatie verlang je naar liefde geven en ontvangen, dat is een natuurlijk verlangen mijn inziens , dus ook voor homo’s.  In de praktijk blijkt niet iedereen solitair te kunnen leven, zoals er ook hetero s zijn die niet solitair kunnen leven.

Zelf stel ik me positief op naar ieder mens en spreek ook mensen aan als ze anderen niet waardig bij hun naam noemen maar bijvoorbeeld diegene homo of flikker noemen. In het klein kan je houding al veel ten positieve bijdragen.”

“Het uitgangspunt voor mij is Jezus. Hij is gestorven voor iedereen homo’s en hetero’s.”