Geen onderwerp – Justin Lee

21
nov

Geen onderwerp – Justin Lee

 

In mijn jeugd had ik geen homoseksuele vrienden. Voor zover ik wist kende ik geen homo’s. Voor mij was homoseksualiteit dus zo’n onderwerp waarvan ik geloofde dat christenen een moreel standpunt in moeten nemen. Ik had er behoorlijk veel over gelezen zodat ik een duidelijke mening had. Ik wist welke argumenten mijn ‘tegenstanders’ zouden gebruiken. Mijn mening was duidelijk: God schiep man en vrouw voor elkaar. Onze lichamen waren dus voor die seksualiteit gemaakt. Mijn christenplicht, zo dacht ik, was om duidelijk tegen homoseksualiteit te zijn en om homoseksuelen (liefdevol) te vertellen waar ze het fout hadden. Mijn hart zat dus op de goede plek, maar mijn aanpak op dit onderwerp was helemaal verkeerd. Het was namelijk alsof homoseksuelen een onderwerp zijn en niet een mens.

Ik had lang nagedacht over het bijbels perspectief op het onderwerp homoseksualiteit, maar ik had maar weinig nagedacht over wat dit eigenlijk betekende voor het dagelijks leven van homoseksuelen. Vragen als waarom ze besloten hadden zichzelf homo te noemen, wat hun opties in het leven waren en hoe mijn woorden bij hun binnenkwamen, stelde ik niet. Ik wilde liefdevol zijn maar ik was gefocust op mijn eigen mening in plaats van naar hen te luisteren. Kortom ik faalde behoorlijk in het liefdevol zijn.

Het was ook gemakkelijk om het persoonlijke deel te negeren want het was geen persoonlijk onderwerp voor mezelf.

Totdat het dat dus wel was…

Ik was er zeker van dat God mij niet homoseksueel had gemaakt en ik pakte elk veranderingsprogramma aan zodat ik hetero zou worden. Want met God is alles mogelijk!

De harde werkelijkheid was dat het niet zo werkte. Bij God kan inderdaad alles, maar dat betekent nog niet dat God altijd doet wat wij willen of verwachten. Ondanks mijn gebeden en moeite, maakte God mij niet hetero. Zelfs als ik nooit mijn gevoelens in praktijk zou brengen, dan zou ik nog steeds homo zijn.

Mijn oriëntatie veranderde niet, maar mijn perspectief wel. Dit was nu niet meer alleen maar een onderwerp, dit ging over mijn leven.

Vandaag de dag help ik andere christenen de homoseksuele medemens als mens te benaderen i.p.v. als onderwerp.