Wij zijn familie en die band is de basis om moeilijkheden en verschillen te overwinnen. 

15
apr

Wij zijn familie en die band is de basis om moeilijkheden en verschillen te overwinnen. 

Joëlle is de dochter van Herman. Herman is eigenaar van een evangelische boekhandel en sinds september getrouwd met zijn man. Joëlle is de oprichtster van Verscheurd. Beiden komen uit een evangelische gemeente. In deze ‘jij & ik’ vertellen zij hoe de liefde van God en de familieband hen vast heeft gehouden.

Joëlle

Toen ik 16 was vertelde mijn moeder aan mij dat mijn vader homo is en dat dit een worsteling is in hun huwelijk. Ik vond dat moeilijk, want ik geloofde dat homoseksualiteit een zonde was zonder dat ik daar in eerste instantie argumenten voor had. Een aantal jaar later gingen mijn ouders uit elkaar.

In de tijd dat mijn vader een vriend kreeg, worstelde ik met de praktijk van mijn geloof. Omdat ik altijd had geleerd dat je geen homo kon zijn, kreeg ik vragen. Ik wist even niet meer hoe ik met mijn vader om moest gaan en of ik mijn vader nog wel bij mij thuis kon uitnodigen. Ik stelde mijzelf de vraag wat God zou willen dat ik in deze situatie zou doen. Ik bad daarvoor en zocht in de Bijbel. Ik kwam tot de conclusie dat het niet aan mij is om te oordelen. Ik hoef alleen maar lief te hebben.

Later las ik het boek Verscheurd en dat heeft mij begrip gegeven voor hoe je de Bijbel ook anders kunt uitleggen met betrekking tot homoseksualiteit. Mijn bezwaarde gevoel ging hierdoor weg, want ondanks dat ik mijn standpunt niet weet, zie ik dat het anders uitgelegd kan worden en zie ik mijn vader vrede ervaren met God. Dat is wat mij rust geeft en mijn zorgen wegneemt of hij welkom is bij God. Soms heb ik nog wel verdriet, zoals wanneer ik zie hoe verscheurd onze familie hierdoor is, of wanneer ik in mijn kerk aan het avondmaal ga. Ik weet dat mijn vader daar niet welkom is.

Maar ik ben blij voor mijn vader, ik zie dat hij gelukkig is en zichzelf heeft geaccepteerd. Ik houd van hem. Hij is altijd erg bescheiden en wil nooit zijn gelijk halen, dat heb ik van hem geleerd en dat waardeer ik in hem. Soms had ik gewild dat hij iets meer voor zichzelf was opgekomen, om ons uit te leggen wat zijn redenen zijn voor een homoseksuele relatie. Dan had ik misschien minder moeite gehad met zijn keuzes, maar het siert hem. Ik zie dat mijn familie omwille van de band de verschillen laten rusten. Wij zijn familie en die band is de basis om moeilijkheden en verschillen te overwinnen.  Mijn vader zien met zijn man is normaal voor mij, ze passen bij elkaar.

Herman

Van kinds af aan heb ik al beleefd dat ik anders was, door mij te verkleden en typisch vrouwelijke dingen te doen. Later ontdekte ik dat dit met mijn seksualiteit te maken heeft. Ondanks mijn homoseksualiteit ben ik getrouwd geweest, omdat ik ernaar verlangde hetero te zijn en een normaal gezinsleven te leiden. Tijdens ons huwelijk zijn we in therapie geweest bij stichting Different.

In deze tijd vluchtte ik in mijn werk en daardoor had ik minder contact met de kinderen. Ik probeerde wel een vader voor hen te zijn, maar ik voelde mij tegelijkertijd in een evangelisch keurslijf geperst, waardoor ik altijd gespannen was en waardoor er een onnatuurlijke sfeer in huis hing. Toen ik eenmaal gescheiden was, viel deze spanning van mij af.

De omslag kwam bij mij toen ik het boek ‘Eindelijk thuis’ van Henri Nouwen las. Ik had altijd het gevoel te kort te schieten bij God, mij werd steeds verteld, dat ik mocht komen zoals ik was, maar niet zo mocht blijven. Nouwen schrijft juist over de onvoorwaardelijke liefde van God. Ik kon in therapie mijn daadwerkelijke zelf niet onder ogen komen en accepteren, bij God kon en moest ik dit wel. Tijdens het lezen van het boek heb ik gehuild. Ik besefte dat mensen voorwaarden stellen, maar dat God dat nooit doet. Ik kwam hierdoor tot rust bij God, dit is wie ik ben, hier doen we het mee.

 

Dit heb ik de kinderen ook verteld. Joëlle zag dat de scheiding mij goed deed en dat heeft onze relatie goed gedaan. Ik heb een open relatie met Joëlle. We kunnen met elkaar over alles praten en ik heb niet het idee dat er onderwerpen zijn die tussen ons niet bespreekbaar zijn, ook al hebben we er nooit veel over gepraat. Na de scheiding merk ik dat onze band sterker is geworden. Het is belangrijk dat wij anderen behandelen zoals wij zelf behandeld willen worden, dat moet onze houding zijn naar anders denkenden. Deze houding heb ik gezien bij Joëlle, en dat vind ik mooi!

april 2016 | Tekst Minke Velthuis