‘Eens zal het lijden over zijn’

21
mei

‘Eens zal het lijden over zijn’

Op een zonnige maandagochtend stap ik het huis van Kai en Alexander binnen. Ik word heel hartelijk ontvangen en voel mij gelijk op mijn gemak. Alexander is predikant in opleiding en daarom hopen zij binnenkort een voorgangersechtpaar te worden. De komende twee uur ben ik in gesprek met Kai over zijn coming out, wat dit met zijn geloof heeft gedaan en de missie die zij als stel hebben.

Kai is geboren in Hong Kong en is op 9-jarige leeftijd naar Nederland verhuisd. Om Chinese kinderen te ontmoeten is hij naar het jeugdkamp van de Chinese kerk gegaan en hier is hij tot geloof gekomen. Later is hij in de Chinese kerk actief lid geworden, zo is hij ouderling geweest en speelde hij regelmatig piano.

Kai zijn vrienden kregen op een gegeven moment verkering. Hij vond dit erg zwaar en heeft zich in deze periode erg eenzaam gevoeld. Hij zocht hulp bij een stichting met als doel het leren omgaan met homoseksuele gevoelens, zonder ze te praktiseren. De kerk van Kai, voorganger en vrienden, steunden hem hierin en gingen af en toe mee naar de therapie sessies. In het begin leek het te werken, maar de eenzaamheid werd groter en de therapie bleek niet te helpen.

Vervolgens kreeg Kai zelfmoordgedachten door zijn depressie. Zijn christelijke psychologe vertelt hem dat zij hem als psychologe moet aanraden om zijn homoseksuele gevoelens te accepteren en daardoor te praktiseren. Kai doet dit en krijgt hierdoor kwetsende opmerkingen vanuit zijn kerk. Hij weet dat hij door deze keuze zijn taken in de kerk neer moet leggen en daarom vertrekt hij. Toch verwijt Kai hen niet, hij begrijpt hun opvattingen en geeft toe dat hij zelf misschien niet anders had gedacht als hij geen homoseksueel was geweest.

Kai zijn geloof is eigenlijk nooit helemaal weg geweest. Bij de Evangelische Roze Vieringen leerde hij dat hij geaccepteerd is, ook door gesprekken met een persoonlijk begeleider. Hij ervaart het zelf als het verhaal van de voetstappen in het zand, God heeft hem gedragen. Korte tijd later leert hij zijn huidige man kennen en samen zijn zij weer terug gegroeid naar God. Samen hebben zij dan ook de missie om door te vertellen dat God ook van ons houdt. Ze merken zegeningen, doordat er regelmatig ouders of jongeren naar hen toe komen en daarbij uit de kast komen of hen vragen hoe om te gaan met hun homoseksuele zoon of dochter.

Kai vindt het soms nog lastig dat er in de maatschappij discriminatie is tegen minderheden, allochtonen en homoseksuelen. Daarom komt zijn favoriete tekst uit Openbaring, eens zal al het lijden over zijn. Daar kijkt hij naar uit, maar tot die tijd blijft hij zich, samen met zijn man, inzetten voor acceptatie van homo’s.